Leestijd 2 - 3 min
Samenwerking netwerkpartners | doorgaande ontwikkeling en nazorg
Samenwerking Het Kwartier en ROC Nijmegen: diplomakansen voor jongeren in de Hunnerberg
Silke Smits is examencoördinator bij Het Kwartier in Nijmegen, de school voor jongeren die verblijven in Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg. Om leerlingen de kans te geven hun diploma te halen, werkt zij samen met examencoördinatoren Annick Cornielje en Rick Verstegen van ROC Nijmegen.

“Dit is ontzettend leuk om te doen”, zegt Silke. “Het is zó mooi als het lukt om onze leerlingen een diploma te laten halen. Daar kunnen ze verder mee als ze naar buiten gaan en hebben meer kansen op de arbeidsmarkt.”

Los daarvan: voor de leerlingen van Het Kwartier betekent een certificaat of diploma halen nóg meer dan voor andere jongeren. Zij hebben veelal heel wat negatieve schoolervaringen achter de rug en voor sommige is het hun eerste diploma dat ze halen. “De euforie als ze het halen! Als je dan die twinkeling in hun ogen ziet, dat is gewoon fantastisch! Het is echt een overwinning en geweldig voor hun zelfvertrouwen.”

Nick, Mandy, Annick en Silke

‘Binnen’ examen doen

Het Kwartier biedt Entree-opleidingen en een aantal mbo-opleidingen op niveau 2. Het team is heel creatief in het bieden van de praktijk en interne stages om hun leerlingen de beroepsvaardigheden mee te geven die ze nodig hebben. Maar ‘naar buiten’ mogen leerlingen niet. Dus komt ROC Nijmegen naar Het Kwartier om in de school examens (proeven van bekwaamheid) af te nemen. Dit alles stemt Silke af met examencoördinatoren Annick en Rick van ROC Nijmegen, de school die de diploma’s uitreikt. Dat jongeren een ‘gewoon’ regulier diploma krijgen van een ‘gewone’ school vinden ze extra tof, vertelt Silke.

“ROC Nijmegen kijkt kritisch met ons mee hoe we leerlingen voorbereiden op hun examens. Dat is goed, zij staan voor de kwaliteit van het examen. Samen zorgen we er ook voor dat alle administratieve zaken goed geregeld zijn. En Rick en Annick denken echt mee over maatwerkoplossingen.”

Samen werken aan maatwerk

Ter voorbereiding op de samenwerking met Het Kwartier, ging docent en examencoördinator Rick (ROC Nijmegen) eerst eens een kijkje nemen in de school en woonde ook een les bij. “Heel leuk om te zien hoe trots leerkrachten daar praten over hun werk”, vertelt hij. En: “Eigenlijk is de manier van werken op Het Kwartier heel vergelijkbaar met de onze.”

Afgelopen periode is samen met Het Kwartier ingezet op kwaliteitsverbetering, vertelt Annick. Denk aan voorwaarden zoals examen doen in de juiste werkkleding, maar ook aan andere examenomstandigheden. “Daar doen we vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid samen ons best voor”, merkt zij. “De samenwerking gaat heel goed”, vindt ook Rick.

Zo is examinering voor de opleiding Assistent, Bouw, Wonen en Onderhoud nieuw en moet eigenlijk gewerkt worden aan een schuurtje. Daar heeft Het Kwartier in het lokaal de ruimte niet voor dus wordt dan gekeken welke andere opdrachten uitgevoerd kunnen worden. “Soms moeten we iets aanpassen, maar vaak ook niet. Het Kwartier heeft een keuken voor examens horeca en facilitaire zaken en ook een sporthal voor examens sport en recreatie bijvoorbeeld.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel
eerder verschenen Regiokrant 22
relevante categorieën aansluiting arbeidsmarkt, mbo